Open/Close Menu Runningtherapie is een onder professionele begeleiding aangeboden fysiek trainingsprogramma, in de vorm van een ”rustige duurloop”

Verzekeraars zien er het nut van in. Bewegen om je beter te voelen.

HANS WILLEMS (Leeuwarder Courant)

Het is niet het antwoord op elke vorm van depressiviteit. Maar dat gezond bewegen mensen met een tijdelijke of langdurige dip kan helpen, staat zo vast als een huis.

Hardlopen als medicijn is aan een opmars bezig. GGZ Fryslân biedt op verschillende plaatsen in Friesland looptherapie aan, in Heerenveen is mind2run actief en begin dit jaar ging Runningtherapie Leeuwarden van start.

Charlotte Fiets (40) en Carin Kuiper (46) ontmoetten elkaar bij atletiekvereniging Lionitas in Leeuwarden. Fiets, psychologe van beroep, meldde zich najaar 2005 bij Cor de Vries aan daar ze de sport die ze als student in Utrecht al bedreef, na de verhuizing naar de voor haar toen nog onbekende stad Leeuwarden ook hier wilde blijven beoefenen. Paar jaar later sloot Kuiper zich ook aan bij deze middengroep en volgde in 2010 de opleiding tot hardlooptrainster.

Samen volgden ze in maart 2011 te Zwolle de cursus runningtherapie, met hun achtergronden is dit een unieke combinatie daar beiden reeds mensen fysiek als psychisch begeleiden. Een uitgekiend, op de persoon afgestemd programma kan helpen om de weg omhoog terug te vinden.

Somber

In Nederland geldt psychiater Bram Bakker als de grote promotor van looptherapie. Mensen die zich futloos en somber voelen kunnen beter hun heil zoeken in de sport dan in medicijnen, is de stelling van de man die zelf ook geregeld loopschoenen aantrekt. Lichamelijke inspanning kan iemands gemoedstoestand positief beïnvloeden.
Goede begeleiding is daarbij van groot belang, want de verhouding tussen belastbaarheid en belasting mag niet uit het oog worden verloren. ,,En je hebt met kwetsbare mensen te maken.’’

Twintig trainingen in tien weken is het pakket dat Kuiper en Fiets aanbieden. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom, maar om voor vergoeding in aanmerking te komen is verwijzing van een arts noodzakelijk. Deelnemers ondergaan bij de start een fitheidtest bij een fysiotherapeut. ,,De motivatie moet goed zijn’’, zegt Kuiper. Daarbij helpt dat ziektekostenverzekeraars als De Friesland en ONVZ deze effectief bewezen interventie in de aanvullende polis hebben opgenomen. Daarnaast wordt een eigen bijdrage gevraagd, afhankelijk van hoe men verzekerd is. ,,Als de drive er niet is om er echt wat van te maken, wordt het moeilijk.’’

Door de toenemende kritiek op het massale slikgedrag in Nederland hebben alternatieve therapieën de wind mee. Antidepressiva worden te gemakkelijk verstrekt en bieden lang niet altijd uitkomst voor wie in de knoop ligt met zichzelf, ontdekken we meer en meer. Tot in politiek Den Haag toe is het terugdringen van een te gemakkelijk beroep op ‘pil en peut’ een item.

Charlotte Fiets: ,,Elke hardloper kan beamen dat je je beter gaat voelen van bewegen. Lichamelijk mag het soms
vermoeiend zijn, geestelijk knap je ervan op; de inspanning zorgt voor ontspanning. Het buiten zijn en gericht werken
aan je lichamelijke conditie zorgt voor vitaliteit en psychisch welbevinden. Zodoende werkt deze zogenaamde duursport ook preventief; gepieker en neerslachtigheid krijgen geen kans. Je moet bij aanvang even over een drempel heen, maar gaandeweg komt altijd het positieve gevoel.’’

Passie

De achtergronden van Carin Kuiper en Charlotte Fiets zijn weliswaar verschillend, maar vullen elkaar mooi aan. Kuiper is naast trainster ook werkzaam bij Running Center in Leeuwarden. Fiets is psychologe bij Maarsingh en Van Steijn, bureau voor psychologische expertise in Leeuwarden. Beiden houden van de combi werk en gezinsleven, zijn moeder van zowel 2 zoons als 2 dochters en zien Runningtherapie Leeuwarden een beetje als ,,een derde kindje’’.

,,Hardlopen is onze passie, maar we wilden er beiden een verdieping aan geven’’, zegt Charlotte, die na haar studie als dolfijnentrainster in Harderwijk ervaring opdeed met het bekrachtigen van positief gedrag (klassieke conditionering). Ook was zij als therapeut betrokken bij onconventionele werkmethoden. ,,Via Stichting SAM kunnen kinderen met verstandelijke beperkingen zwemmen met dolfijnen. Het is indrukwekkend en ontroerend om te zien hoe deze interactie bij ieder kind iets in beweging brengt.’’

De vrouwen zijn overtuigd dat er naast medici en medicijnen veel andere wegen zijn om aan heelwording van mensen te werken. Op hun website noemen ze een aantal mogelijke effecten van hun programma: verminderen van angst en depressiegevoelens, verminderen van stress, het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, herstel en/of voorkomen van een burn-out, verbeteren van dag-nacht ritme en het versterken van het gevoel van eigenwaarde.

Carin Kuiper put de inspiratie uit haar ervaring als looptrainer. ,,Het gaat bij mij nooit om snelheid of topprestaties. Het boeit me juist dat iedereen op zijn of haar eigen niveau zinvol bezig kan zijn. En dan geeft het meer voldoening om iemand te helpen die het eigenlijk heel zwaar heeft, dan iemand die toptijden loopt.’’

Groep

De looptherapie wordt zowel individueel als in groepsverband aangeboden, maar gestreefd wordt naar de vorming van een groep. ,,Het effect van lotgenotencontact is bekend. Je wisselt ervaringen uit, helpt elkaar door moeilijke momenten en je krijgt er nog gezelligheid bij ook.’’

,,Verbinding maken is een belangrijk begrip voor ons. Wat je kunt delen met anderen geeft verlichting.’’ Charlotte heeft dat zelf ook ervaren toen ze samen met haar man zeven jaar geleden vanwege zijn werk van Utrecht naar het voor hen nog onbekende Leeuwarden verhuisden. ,,Die eerste maanden waren met name voor mij even wennen; ik was zoekend en voelde me rusteloos. Ballet bij Parnas en lopen bij Lionitas gaf weer richting, aansluiting vinden bij een groep (verschillende mensen) hielp om m’n draai in Leeuwarden te vinden. Bovendien leerde ik de prachtige
provincie Fryslan kennen door mee te rennen met /deelname aan diverse georganiseerde loopjes!’’

Carin en Charlotte noemen nog een mooie anecdote/ervaring waarbij ze meetrainden met cabaretier Dolf Jansen. Als hij met zijn voorstelling door het land tourt belt hij vantevoren de plaatselijke loopvereniging om een route van 7km uit te stippelen, een win/win situatie want hierdoor maakt hij al kennis met een aantal van het publiek van die avond en hij is fit. Deze manier van werken past volledig bij hun visie, namelijk sluit je aan bij een groep waarin iedereen, van putjesschepper tot directeur, hetzelfde doel voor ogen heeft: ‘just do it’ en bewegen = leven!

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is een oude, misschien wat afgesletenbelt hij vantevoren de plaatselijke loopvereniging om een route uit te stippelen en geïnteresseerden kunnen met hem meetrainen. Zo ook in Leeuwarden; Carin & Charlotte hebben dit paar jaar geleden ook gedaan en deze manier van werken past bij hun visie wijsheid, maar Charlotte en Carin voeren hem toch maar weer op. ,,Looptherapie is erop gericht om de balans te herstellen bij mensen die het evenwicht zijn kwijtgeraakt. Door gezond bewegen in hun leven tot een vast patroon te maken, kunnen ze het leven beter aan.’’

Leeuwarder Courant

Logo_footer   
     © 2017 Runningtherapieleeuwarden